keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

´Tiistantai 4.4. musiikkia ja mielipiteitä

Tänään jäin valitettavasti paitsi aamun ensimmäisistä tunneista, mutta eipä tuo estä mitään kun kotosallakin pystyy luukuttaa Kotiteollisuutta 😃 AamuPajan (3) aiheena oli suomalainen musiikki ja sen vaikutuskeinot, täysin uutena asiana pöllähti ainakin itselleni että Työmiehen lauantai on joutunut sensuuriin julkaisuaikanaan. Itse kun olen ymmärtänyt että ei se niin hirveää ollut kun samaa aikaa Junnu ja kumppanit julkaisivat Suomen historian ehkä huvittavinta musiikkia, pornolauluja! No sama kai se, kaikki on joskus ollut tuomittujen asioiden listalla ennen yleistä hyväksyntää. Esim. housut naisilla, avioton seksi ja uskonnottomuus. Suomalaiset kappaleet ovat tyypillisesti mollivoitoisia mutta omasta mielestäni ne voitaisiin jakaa ihan hyvin tilanteiden mukaisiin osastoihin. Vaikkakin osa lauluista on iloisia ja osa surullisia, niitä on parempi tulkita sisällön kannalta, eikä sen mukaan, mikä menee duurissa ja mikä mollissa. Kappaleiden tulkinta on silti muutenkin täysin omakohtaista. Porukassa pohtiessa paras tulkinta saa muut puolelleen, mutta kaikki loppupeleissä tulkitsevat kappaleen aina omien näkemystensä pohjalta. Toinen näkee sanoissa synkkyyden ja epätoivon, toinen taas pohjalta ponnistavan rohkeuden ja luonteenlujuuden. Omalta osaltani suomalaisen musiikin kuuntelu on vähentynyt, arvostus kuitenkin pysyy. Ulkomainen folk- ja rockmusiikki ovat vieneet sydämeni. Suomalaisesta musiikista rap-lyriikat ovat mielestäni aivan liian aliarvostettu musiikin ala. On kyllä täysin totta ettei musiikillinen puoli rapissa ole erikoinen, samaa toistuvaa mantraa ja biitti pysyy samana. Toisaalta syvälliset sanoitukset ja niistä huokuva artistin oma ajatusmaailma luovat monessa kuuntelijassa syvällisiä mietteitä  ja vahvaa tunteiden myllerrystä. Suomalaisessa musiikissa on joka tilanteeseen sopivaa Leevi and The Leavings- ja Irwin Goodman- musiikkia joka ei ikinä kuole. Toisaalta radiosta soi jatkuvalla syötöllä Missä muruseni on - kappaleita jotka kulutetaan kaikki yhtä loppuun kuin keski-ikäisen duunari-Maunon Levikset. Mielestäni silti suomalainen musiikki on voimavara monelle, moni suosittu kappale kertoo tarinaa - siksi se juuri jää monelle mieleen. Meitä pyydettiin kertomaan kappale joka kuvaa itseämme hyvin. Ihan hyvä, sillä jos oltaisiin sanottu että kertokaa lempikappaleenne niin eihän sellaista voi määrittää. Siis sellaista kappaletta josta kulkee aina yhtä suuret kylmät väreet. Biisi yksinkertaisesti sanottuna kuluu. Tai mikäli jollakin sellainen kehonkemia on niin saa tulla opettamaan mullekin.

Tuosta linkistä näke kyseisen biisin sanoituksen, kappaletta ei YouTubesta löydä ja Spotify  vaihteeksi takkuilee tässä koulun koneella. https://www.musixmatch.com/lyrics/Pyhimys/Salainen-maailma

Ja aina niin loistava Ismo Alanko! Kuunnelkaa joskus vaikkapa Onnellisuus tai Kieli jolla vaikenen, tykkäätte kuitenkin.

Loppupäivä käsiteltiin maahanmuuttoa kakkospajassa. Tehtävänä oli luoda itselle oma alter-ego jonka persoonassa meidän tuli käsitellä maahanmuuttoa. Loimme henkilölle omat taustat sekä aatemaailman. Sanottaisiinko, että oma osani maahanmuuttokriitikkona ei ollut kylläkään kutsumukseni, mutta hoidin sen omasta mielestäni kunnialla kotiin. Nämä kuivat poliittisia mielipiteitä ja huoliteltuja yliperusteltuja kannanottoja julkistavat ihmiset osaavat välillä olla virallisuudessaan hyvinkin ärsyttäviä hahmoja. 
Nyt kun näin jälkeenpäin miettii, niin mielipiteitä saa ja pitää olla hyvin erilaisiakin. Ne tulee kuitenkin perustella huolella ja niissä tulee olla jotain tolkkua. Ei varmasti holokaustiakaan enää hyväksyttäisi, perustelisi sen kuinka hyvin tahansa. (Noniin sieltä tuli se natsikortin hienompi muoto.) Maahanmuuttokriittisyys ei kuitenkaan saa mennä liian mustavalkoiseksi, ei mitään asiaa voi käsitellä haukkumalla kaikkia toisen mielipiteitä. Mikäli asiaa haluaa käsitellä, siitä tulee kyetä puhumaan kaikkien muiden kanssa järkevästi, mielipiteestä riippumatta. Ettei tämä postaus kuitenkaan kuulostaisi ihan yleiseltä jorinalta niin sanottakoon triggeriksi tähän, että maahanmuutto sekä turvapaikanhakijoiden ottaminen ovat mielestäni hieno ja arvostettava asia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti